7 Ιανουαρίου 2019
Κατηφορίσαμε προς την Κεσσάνη και τα Μάλγαρα για να φτάσαμε στο διαμάντι της Προποντίδας, την Ραιδεστό. Είναι χτισμένη πάνω σε λόφο, πλάι στο αρχαιότατο πέρασμα της παράλιας Θράκης και έφερε το όνομα Βισάνθη. Η Ραιδεστός ήταν στους βυζαντινούς χρόνους σημαντικό λιμάνι και ισχυρή καστροπολιτεία. Πέρασαν από εδώ Βενετοί, Γενουάτες, Φράγκοι και Καταλανοί. Στόχος ήταν να δούμε την ανακαινισμένη οικεία Μαυρίδη που μετατράπηκε σε Μουσείο Παλαιών Φωτογραφιών Ραιδεστού.
Ανεβήκαμε στην παλιά πόλη από το Γεωργιάδειο αρρεναγωγείο (1909). Λίγο πιο πέρα, στον Φραγκομαχαλά, βρίσκεται το σπίτι του ούγγρου επαναστάτη, πρίγκηπα Φραγκίσκου Β΄ Ρακότσι (1720) που κατέφτασε εδώ εξόριστος. Πλήθος ξύλινων σπιτιών σώζεται τριγύρω στον ρωμαίικο μαχαλά, όπου δεσπόζει το δίπατο πέτρινο κτίριο του Φιλεκπαιδευτικούς Συλλόγου Ραιδεστού (1897). Δυστυχώς οι πόρτες της πρόσφατα ανακαινισμένης οικίας Μαυρίδη ήταν κλειστές και δεν καταφέραμε να δούμε την συλλογή παλαιών φωτογραφιών της πόλης. Απέναντι από την οικία βρίσκεται μια μεγάλη κρήνη με ίχνη ελληνικής επιγραφής. Διασχίσαμε την πλατεία της κρήνης και πήγαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου σώζονται κάποια ελάχιστα ευρήματα από τις ελληνορωμαϊκές αρχαιότητες της ανατολικής Θράκης. Ανάμεσά τους όλα τα κτερίσματα του τύμβου, στον οποίο θάφτηκε ο θρακιώτης πρίγκηπας Τήρης που ταυτίζεται με τον Τήρη που ακολούθησε την εκστρατεία του μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αίγυπτο (331 π.Χ.). Ο Τήρης ενταφιάστηκε, περί το 324 π.Χ., κοντά στην Πέρινθο (που γειτόνευε με την Ραιδεστό) μαζί με εντυπωσιακά προσωπικά του αντικείμενα. Ανάμεσά τους το εκλεπτυσμένο μακεδονικού τύπου χρυσό στεφάνι του Τήρη. Κάπου στις προθήκες του μουσείου εκτίθεται και ένα αργυρό νόμισμα της αγαπημένης Προκοννήσου που διατηρούσε αρχαιότατους εμπορικούς δεσμούς με την Ραιδεστό.
Η περιήγηση στη Ραιδεστό χρειάζεται αρκετό χρόνο για να ανακαλύψει κανείς κι άλλες γωνιές του λαμπρού παρελθόντος της στον εβραϊκό και τον μουσουλμανικό μαχαλά.