Το μαρμαρένιο νησί

Το μαρμαρένιο νησί

Το βιβλίο προκύπτει από τα ταξίδια στον τόπο καταγωγής της οικογένειας του συγγραφέα, το νησί Μαρμαρά (Προικόννησος) στην Τουρκία, ολοκληρώνοντας δεκατέσσερα χρόνια έρευνας. Ο συγγραφέας ακολουθεί τη δομή και το ύφος της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας του 18ου-19ου αιώνα. Όσον αφορά τη δομή, το κείμενο διαιρείται σε ημερήσια τμήματα, ενώ, από άποψη ύφους, διατηρεί την ζωντάνια των αφηγήσεων του περιηγητή. Τα ταξίδια (2013 και 2016), που ξεδιπλώνονται στις σελίδες του βιβλίου, στοχεύουν στην καταγραφή των ιχνών της παρουσίας των Ρωμιών, Μουσουλμάνων και Σεφαρδιτών Εβραίων του Μαρμαρά αλλά και στην αποτύπωση της σημερινής εικόνας του νησιού.

Αναγραφή της Κυζίκου

Αναγραφή της Κυζίκου

Πρόκειται για μια χειρόγραφη ιστορική πραγματεία των αρχών του 19ου αιώνα για την Κυζικηνή χερσόνησο της Μικράς Ασίας, αγνώστου μέχρι πρότινος συγγραφέα, το μοναδικό αντίγραφο της οποίας διασώζεται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο κείμενο σχετικά με την ιστορία της Κυζίκου. Η έκδοση περιλαμβάνει τη μεταγραφή του χειρογράφου, την απόδοσή του στη νεοελληνική, τους χάρτες του πρωτοτύπου καθώς και μια εισαγωγή που θέτει το ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο του έργου αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητά του, ενώ παράλληλα αποκαλύπτεται το πρόσωπο του συγγραφέα της πραγματείας.

Τα νησιά της νότιας Προποντίδας

Τα νησιά της νότιας Προποντίδας

Ύστερα από επιτόπιες έρευνες που διενεργήθηκαν στα νησιά της νότιας Προποντίδας (Μαρμαράς, Αλώνη, Αφυσιά, Κούταλη, Άγιος Ανδρέας Κυζίκου, Γερά) από ομάδα Τούρκων και Ελλήνων επιστημόνων της Association for the Protection of Cultural Heritage (KMKD), ο τόμος εστιάζει στη σημερινή κατάσταση των μνημείων συντάσσοντας αναλύσεις και πορίσματα επικινδυνότητας, την ιστορική τεκμηρίωσή τους, την αξιολόγηση της αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής αξίας τους και προτάσεις για την προστασία τους. Περιλαμβάνει εισαγωγή στην ιστορία των νησιών και αποτελεί έργο σπουδαίας σημασίας καθώς η επιστημονική ομάδα δημιούργησε ένα ογκώδες αρχείο καταγράφοντας πάνω από 100 μνημεία που εντοπίζονται στα νησιά. Στον τόμο περιλαμβάνονται τα σημαντικότερα και με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας πολιτιστικά μνημεία: 10 θρησκευτικά κτίσματα (ορθόδοξες εκκλησίες/μοναστήρια, εβραϊκή συναγωγή), 10 οικίες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, 3 εκπαιδευτικά κτίσματα, 4 τύποι βιομηχανικών και εμπορικών κτισμάτων (οινοποιεία, εμπορικά καταστήματα, εργοστάσιο μαρμάρου και ανεμόμυλοι), και 2 τύποι δημόσιων κατασκευών (φάροι και κρήνες), φωτογραφίες που τεκμηριώνουν τα μνημεία, βιβλιογραφία και γλωσσάρι.